Conferinţe ştiinţifice studenţeşti transilvănene în limba maghiară

Programul a luat fiinţă la iniţiativa Uniunii Organizaţiilor Studenţeşti Maghiare (UOSM), iar Fundaţia pentru Şcoală a descoperit de la bun început potenţialul lui: un cadru şi o oportunitate perfectă pentru studenţii universităţilor din România cu predare în limba maghiară de a-şi prezenta rezultatele profesionale, de a-şi judeca cunoştinţele, de a se informa despre activitatea de cercetare a colegilor de breaslă. Fundaţia a răspuns pozitiv la această iniţiativă prin sponsorizarea premiului al treilea. Conferinţele organizate de UOSM se doresc a fi un for de apreciere şi de trecere în revistă a rezultatelor ştiinţifice ale celor mai talentaţi studenţi. De asemenea îşi propun sprijinirea şi consacrarea participanţilor la activitatea ştiinţifică universitară, incluzând pe listă – pe lângă studenţii talentaţi – cadrele didactice şi cercetătorii.

Momentan există cinci specialităţi pentru care se organizează astfel de conferinţe, prin urmare cinci centre universitare găzduiesc aceste evenimente: Clujul este gazda Conferinţei Ştiinţifice Studenţeşti de Studii Umane şi Reale, Târgu Mureş găzduieşte cel de medicină, Oradea cel de mediu şi studii agrare, Braşovul cel de silvicultură şi industria forestieră, iar Timişoara cel al ştiinţelor tehnice.

Fundaţia pentru Şcoală sponsorizează premiul al treilea al acestor conferinţe studenţeşti transilvănene începând din 2003. Peste 200 de studenţi au fost răsplătiţi cu premii din bugetul fundaţiei, valoarea premiilor variind între 500.000 şi 1.000.000 ROL.