Nyilatkozat

2007.02.22.

Az elmúlt napokban többször is alaptalanul megvádolt Iskola Alapítvány a Nevelési–oktatási támogatás kapcsán a következőket szeretné pontosítani:

A Szülőföldön Magyarul pályázat lebonyolításának jogi hátterét Románia és a Magyar Köztársaság kormánya között 2001–ben aláírt kormányközi egyezmény teszi lehetővé. A kedvezménytörvény 2003 módosítása az RMDSZ támogatását élvezve a Nevelési-oktatási támogatást kiterjeszti az egy gyerekes családokra is, valamint előírja, hogy a támogatásra vonatkozó előírásokat alkalmazni kell azon személyekre is, akik nem rendelkeznek Magyar igazolvánnyal. A kormányközi megállapodás rögzíti azt is, hogy a támogatás romániai lebonyolítója az Iskola Alapítvány.

A módosított Kedvezménytörvény elfogadása után, az Iskola Alapítvány egy mára jól működő rendszerben és egy évek óta bevált forgatókönyv szerint cselekszik, minden év február és áprilisa között hirdeti meg a programot, így az EP választásokkal történő egybeesés teljesen véletlenszerű. Az ösztöndíjpályázat kritériumrendszere világos és indulása óta változatlan, oktatási támogatást kap az a kiskorú, aki alap- és középfokú tanulmányait részben vagy egészben magyar nyelven folytatja romániai oktatási intézményben.

Ezért félretájékoztatásnak és ferdítésnek minősítünk minden olyan jellegű híresztelést, hogy ellenszolgáltatások fejében lehet a pályázati csomagokhoz hozzájutni. Egyetlen évben, így az idén sem kötötte feltételekhez az Iskola Alapítvány a pályázati csomagok kiosztását vagy a kérelmek pozitív elbírálását.

Egyúttal felkérünk minden közéleti szereplőt, hogy a politikai csatározásaikba ne keverjék be az Alapítványt, és szándékos rágalomhadjáratukkal hagyjanak fel.

Nagy Zoltán
irodavezető