Sajtóközlemény

2006.09.26.

Az Iskola Alapítvány iskolakezdésig összesen 92 238 jogosultnak utalta a Nevelési-oktatási, valamint tankönyv- és taneszköz-támogatást. Az Alapítvány 79 661 személynek postán, 12 557 gyereknek pedig bankkártyára történő átutalással folyósította az összeget a 2005–2006-os tanévre. Hallgatói támogatásban eddig összesen 1 835 egyetemista részesült.

Azon pályázóknak, akik a 2005–2006-os tanévben igényelt támogatási kérelmek után még nem kaptak értesítő levelet és nem vették át az ösztöndíjat, az Iskola Alapítvány „Szülőföldön magyarul” projektirodája október végén utalja az összeget. Az Alapítvány 34 011 személynek Nevelési-oktatási, valamint tankönyv- és taneszköz-támogatást, 3 552 diáknak pedig Hallgatói támogatást fog utalni.

2006. szeptemberében megjelent az Iskola Alapítvány második tanulmánykötete, amely tartalmazza a 2004–2005-ös tanévi pályázati adatok részletes kiértékelését. Mivel az Alapítvány második éve koordinálja a „Szülőföldön magyarul” ösztöndíjprogramot, e kötetben lehetőség adódott a két, egymást követő tanévi adatok összehasonlítására. A kiértékelés térinformatikai alapú webes alkalmazásban az Alapítvány honlapján is megtekinthető, ahol a statisztikai adatatokat térképen megyei, települések szerinti bontásban is vizsgálni lehet.

A kiértékelés mellett a kötetben az Alapítvány által 2006. márciusában készített felmérés eredményeinek elemzése is olvasható. Az Alapítvány a támogatást igénylő családokról kialakult kép pontosítása, valamint a támogatási összeg felhasználási módjainak feltérképezése céljából végezte a kérdőíves felmérést azon szülők körében, akiknek legalább egy gyereke számára benyújtott támogatási kérelme részesült pozitív elbírálásban a 2004–2005-ös tanévben. A felmérés postán kiküldött önkitöltős kérdőív segítségével történt 2 110 szülő megkérdezésével oly módon, hogy a kiválasztott minta reprezentatív legyen a pályázó alapsokaságára.

Kolozsvár, 2006. szeptember 26.

Kelemen Hunor elnök
Nagy Zoltán irodavezető