MÉDIA

11. Kolozsvári Ünnepi Könyvhét – sajtóközlemény

Hírek - 10.03.2022

Az Iskola Alapítvány és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ), az Erdélyi Magyar Írók Ligája (E-MIL) és a Romániai Magyar Könyves Céh a tavalyi évhez hasonlóan idén is közösen szervezi meg június 9–12. között a 11. Kolozsvári Ünnepi Könyvhetet. A rendezvény központi helyszíne a kolozsvári Bánffy-palota, valamint a Vallásszabadság Háza és a Bulgakov Irodalmi Kávéház.

A szervezők az elmúlt évek szellemében idén is azt tűzték ki célul, hogy az irodalom iránt érdeklődő kolozsvári közönség közvetlenül találkozhasson azokkal az írókkal és költőkkel, akik jelenleg meghatározó szerepet töltenek be a Kárpát-medencei magyar irodalomban. Továbbá, a 11. Kolozsvári Ünnepi Könyvhét keretében kerül sor az RMDSZ által létrehozott Erdélyi Magyar Kortárs Kultúráért Díj átadására.

Az idei Könyvhét díszvendége a Kossuth-díjas Bodor Ádám prózaíró, aki 1936-ban született Kolozsváron, nevéhez pedig olyan alkotások fűződnek, mint a Sinistra körzet, Az érsek látogatása, vagy a Verhovina madarai. Életművével nem csupán az irodalom területén hozott létre maradandó értéket, hisz novellái és regényei olyan filmrendezőket ihlettek meg, mint Gothár Péter, Fábri Zoltán, vagy Bacsó Péter, ezzel Bodor Ádám a magyar filmtörténetben is jelentős szerepet tölt be.

További meghívottak, a teljesség igénye nélkül: Ugron Zsolna, Bartis Attila, Egyed Emese, Király László.

Az idei Könyvhéten Tamási Áron születésének 125. évfordulójára is megemlékezünk a meghirdetett Tamási-év nevében.

A meghívottak névsorát az elkövetkező időszakban folyamatosan közöljük a Kolozsvári Ünnepi Könyvhét közösségi médiafelületein.

A könyvkiadók és kereskedők jelentkezése április 10-ig zajlik.

Nagy Zoltán-Levente elnök, Iskola Alapítvány

Karácsonyi Zsolt elnök, Erdélyi Magyar Írók Ligája

H. Szabó Gyula alelnök, Romániai Magyar Könyves Céh

Kolozsvár, 2022. március 8.