Elmúlt jelen – A romániai magyarok története a kommunizmustól a rendszerváltásig
Újdonság

Elmúlt jelen – A romániai magyarok története a kommunizmustól a rendszerváltásig

A három évtizede történt romániai rendszerváltás eseményeit egyre inkább történelemként emlegetjük, noha még sokak emlékezetében elevenen él, és jelenünket megannyi nyúlványával behálózza. Lőrincz József politológus Az átmenet közéleti értékei a mind...ennapi életben című könyvében említi, hogy 1989–1990 még nem a múlt, hanem „egy olyan jelen, ami elmúlt”.


Aktuális könyveink


> <
 • Előkészületben

  Lovagkirály – második kiadás Isó M. Emese, Kollár Tibor, Kovács Gergely

   Isó M. Emese, Kollár Tibor, Kovács Gergely

  Az a tény, miszerint röviddel a Lovagkirály című kötet megjelenését követően sor kerülhet annak újbóli kiadására, két dologra egyértelműen rávilágít. Mindenekelőtt Szent László alakjának, a magyar kultúrtörténetben betöltött szerepének kiemelkedő jelentőségére, amely régóta nyilvánvaló.

   

 • Előkészületben

  Magyarnak maradni Erdélyben Mikó Zsuzsanna és Szabó Csaba

  Mikó Zsuzsanna és Szabó Csaba

  Jelen kötet írásai többek között arra keresik a választ, hogy mit jelent a magyarságnak Erdély, és miben áll Erdély jelentősége politikai, történeti, kulturális művelődési és gazdasági értelemben. A bevezető tanulmány mindezen túl azokat a folyamatokat és összefüggéseket igyekszik feltárni, amelyek a középkortól kezdve végül Erdély Romániához csatolásához vezettek.

  A kötet az Iskola Alapítvány Kiadó, a Magyar Nemzeti Levéltár és az L’Harmattan Kiadó közös gondozásában jelent meg.

Könyvesbolt partnereink

Iskola Alapítvány