Lovagkirály

Szerkesztette: Isó M. Emese Megjelenés: 2019 A Szent László-kultusz Kárpát-medencében való elterjedtsége szinte közhelynek számít, a Szent László-legenda ábrázolásai bizonyítják a középkori Magyarország egységét – kulturálisan és közösségi értelemben is. A kötet segítségével a Kárpát-medencére kiterjesztve láthatjuk, hogy a középkori Magyar Királyság területén számos templom falát díszíti a Szent László-legenda kiterjedt ciklusa, egy-egy eleme, vagy csupán a népszerű és kedvelt szent alakja. Úgy tűnik, hogy az a korábbi feltételezés, miszerint ilyen ciklusok csak Erdélyben és a mai Magyarországon vannak, alapos felülvizsgálatra szorul: ezt pótolják a neves kutatók – többek között Jánó Mihály, Kovács Gergely, Ilkó Krisztina, Isó M. Emese, Rostás Tibor, Szakálos Éva és Vincze Alíz – által megírt tanulmányok, amelyeket Mudrák Attila fotóművész felvételei kísérnek.

A lexikoncikkszerű bemutatásokat az Olvasó is ismerheti a lovagkiraly.org honlapnak köszönhetően. E cikkek megírását a legnevesebb művészettörténészek, történészek, régészek és néprajzkutatók vállalták magukra: Csók Zsolt, Emődi Tamás, Gaylhoffer-Kovács Gábor, Lángi József, Lupescu Radu, Magyar Zoltán, Németh Péter, Sándor Cecília, Szatmári István, Újvári Dorottya és Weisz Attila. A kötet végén öt, a nagyközönség számára eddig ismeretlen helyszín tudományos feldolgozásával igyekeznek szerzőink további árnyalatokkal bővíteni a lovagkirályhoz kapcsolódó tudásunkat.

Adatok: 336 oldal, keménytábla.

Az Iskola Alapítvány Kiadó, a Hierotheosz Egyesület és a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Önkormányzat „EFOP-5.2.2-17-2017-00133 – Örökség, ami összeköt – Szent László emlékezete Közép-Európában” című pályázat keretében közös kiadásban megjelentett kötete.

Könyvesbolt partnereink

Iskola Alapítvány