Română

Prezentare:

Fundația pentru Școală a fost înființată de către Uniunea Democrată Maghiară din România în anul 1996. Domeniile noastre de activitate includ sprijinirea învățământului, culturii și dezvoltării comunității maghiare din România. Obiectivele noastre principale sunt: formarea și susținerea unui sistem de învățământ performant în limba maghiară, respectiv organizarea programelor culturale și științifice.

Credem că educația în limba maghiară, menținerea valorilor culturale și sociale va ajuta progresul maghiarilor din România.

În primele doua decenii cel mai important domeniu de activitate al fundației noastre a fost susținerea învățământului maghiar din România, prin acordarea de burse pentru învățământul primar, gimnazial, liceal și pentru studenți. Din anul școlar 2019 – 2020 derulăm un program școlar tip afterschool, in 11 județe și Bucuresti, in colaborare cu peste 40 de unități de învățământ, și cu participarea a aproximativ 2.000 de elevi din clasele 0 – IV.

În ultimii ani ne-am extins activitățile și acordăm o atenție sporită programelor științifice, artistice și culturale prin lansarea și realizarea mai multor proiecte și activități în conformitate cu obiectivele prevăzute în statut. Proiectul www.erdelystat.ro oferă informații în limba maghiară și engleză despre date statistice actualizate periodic despre situația a regiunilor, județelor și localităților din Transilvania oferind în același timp informații despre evoluția datelor demografice, sociale și economice. De asemenea, aici se regăsește o bază de date a asociațiilor, fundațiilor și instituțiilor culturale, sociale și de învățământ care au un rol important în viața societății maghiare din România. Proiectul www.digiteka.ro este un proiect de digitalizare a presei în limba maghiară editată în Transilvania in secolele XIX-XX, cu un conținut în dezvoltare continua, cu peste un milion de pagini scanate. Platforma www.oszuta.ro este un proiect educativ, informativ care își propune să demonteze miturile legate de conflictul româno-maghiar și să genereze simpatie și interes față de specificul etnic și cultural al ambelor popoare, prin abordări serioase, factuale, dar și prin conținut mai puțin convențional.

Editura Fundației pentru Școală este înregistrată din 2018 cu scopul de a promova și a prezenta valorile create de comunitatea maghiară din România.  Profilul editurii este editarea și tipărirea cărților istorice, geografice, artistice și științifice în limbile maghiară, română și engleză.

Fundația pentru Școală derulează și două investiții imobiliare majore în Cluj-Napoca și Oradea, realizând în viitor două centre culturale, venind în sprijinul comunităților locale din cele două orașe.

Programele Fundației sunt finanțate de Guvernul Ungariei.