A kiadóról

A 2019-ben alapított Iskola Alapítvány Kiadó jellegében Erdély-központú, kiadványaiban elsődlegesen Erdély történelmét és az erdélyi képzőművészetet, valamint a szűkebb-tágabb régió művészettörténetét dokumentálja, dolgozza fel és népszerűsíti. E három nagyobb tárgykörben forrásközlések, monográfiák, térkép- és adattárak, albumok, tanulmánykötetek egyaránt jellemzik a kiadó tevékenységét. Könyvtermésünk egy része ismeretterjesztő, másik része szakkönyv, ez utóbbiak követik a történettudomány módszertani előírásait, az albumok pedig vizuális dokumentációval szolgálnak. A forrásanyag jellegéhez igazodva a térképtárak nagy formátumú kialakítást kapnak, a forráskiadványok és monográfiák javarészt kényelmesen lapozható kézikönyvek, az egy-egy művész munkásságát bemutató albumok és a művészettörténeti munkák papírhasználata igényes és időtálló.

Különös gondot fordítunk a többnyelvűségre – a térképtárak és albumok szövegteste a magyar mellett román és angol nyelven is rendelkezésre áll. Az Erdély – 1000 év öröksége kiadványnak angol, a 100 év – száz kiemelkedő romániai magyar személyiség lexikonnak román fordítása is elérhető.

A kiadó Elmúlt jelen – A romániai magyarok története a kommunizmustól a rendszerváltásig című kötetét Molnár Beáta szerkesztésében, valamint a Részegh Botond alkotásait összegyűjtő Tíz év/Ten Years képzőművészeti albumot Szép Magyar Könyv-díjjal jutalmazta a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése 2021-ben.

Az Erdély történelmét tárgyaló kiadványok négy alkategóriába sorolhatók: térképtárak, például Bartos-Elekes Zsombor: Mappae Comitatuum Transsylvaniae (2020), forráskiadványok, mint L. Balogh Béni Erdélyből jelentik. A Károlyi-kormány nemzetiségi minisztériumának válogatott iratai (1918. november 3. – 1919. január 29.) c. munkája. A monográfiák sorát erősíti Oborni Teréz Erdély fejedelmei 2023-as kiadása, Ferenczi Szilárd és Zágoni Bálint szerkesztésében pedig A mozisátortól a tévétoronyig – Fejezetek a romániai magyar filmezés, televíziózás és mozizás történetéből (2021) a tanulmánykötetekét.

A kiadó művészettörténeti tárgyú kiadványokkal, képzőművészeti albumokkal, lexikonokkal is foglalkozik, de előadóművészeti és szépirodalmi témájú könyveket is adott ki a közelmúltban.