100 év – erdélyi magyar képzőművészet

Szerző(k): Murádin Jenő, Szücs György, Vécsi Nagy Zoltán, Kányádi Iréne Szerkesztette: Vécsi Nagy Zoltán Megjelenés: 2019 100 ani – arta plastică maghiară în Transilvania
100 years – Transylvanian Hungarian Art

A magyar, román és angol nyelvű kiadvány célja összefoglaló, reprezentatív albumban bemutatni a romániai magyar képzőművészet 100 évi (1919–2018) műtermésének (festészet, grafika, szobrászat és iparművészet) legjavát. A nagyformátumú albumot keménytábla kötéssel, kiváló minőségű műnyomó papírra nyomtatott, színes reprodukciós oldalakkal, bevezető szövegekkel, kronológiai és művészettörténeti szempontokat figyelembe vevő szakmai tanulmányokkal, a művészek rövid életrajzával láttuk el.

A műtárgyak válogatási szempontjai: a reprezentativitás és a minőség. A jelentősebb művészek több, különböző alkotói időszakaikat bemutató, a kevésbé jelentősek kevesebb, vagy egy-egy művel szerepelnek. A kiadvány szerkesztése, tördelése az egyes művészek főműveire koncentráltan, azokat kiemelten mutatja be. Az album a szakmai szempontokat, de a népszerűségi szempontokat egyaránt figyelembe véve egyfajta összesítő értékrendszert, kánont kíván rögzíteni.

A kronológiai és művészettörténeti viszonyítási pontokat tartalmazó tanulmányok:
Murádin Jenő: Erdélyi magyar képzőművészet a két világháború között (1919–1940)
Szücs György: Törékeny csónak hullámverésben. Erdélyi művészet 1940–1944 között
Vécsi Nagy Zoltán: Magyar művészet a kommunista Romániában (1945-1989)
Kányádi Iréne: Romániai magyar művészet 1989 után

Adatai: 528 oldal, keménytábla

Az album a budapesti Szépművészeti Múzeum – Magyar Nemzeti Galéria támogatásával az Iskola Alapítvány Kiadó gondozásában jelent meg.

Megvásárolható:
A Corvina könyvesboltokban
A Cărturești könyvesboltokban
A Gutenberg könyvesboltokban
Kolozsvár: Gaudeamus Könyvkereskedés, Idea Könyvtér
Marosvásárhely: Gemma Book Cafe
Magyarországon: A Libri és a Líra könyvesboltjaiban


Megvásárlom:


Könyvesbolt partnereink

Iskola Alapítvány