Erdély. Tér, gazdaság és társadalom

Szerkesztette: Benedek József Megjelenés: 2020 Az Erdély. Tér, gazdaság és társadalom kolozsvári egyetemi oktatók és kutatók azon munkájának folytatása, amelyet a 2000-es évek elején indítottak el. Kutatásuk átfogja az elmúlt évszázadot, de a fókusz a pillanatnyi helyzet értékelésén van: céljuk tényszerű feltárást nyújtani Erdély jelenéről, kitérve Erdély 1918-at követő geopolitikai helyzetére, valamint az 1918–1989 között végbement gazdaságtörténeti folyamatokra.
A vizsgálat elsősorban demográfiai, gazdasági és fejlesztéspolitikai központú, feltárva az Erdély térségeit és településeit meghatározó jelenkori folyamatokat.

„A kötet alkalmat adott arra, hogy összegezzük a régióban végbement földrajzi, regionális, demográfiai és gazdasági folyamatokat. Vizsgálatunk átfogja ugyan az elmúlt évszázadot, de a fókusz a pillanatnyi helyzet értékelésén van. Azért, mert tényszerű feltárást szándékszunk nyújtani Erdély jelenéről, távol minden politikai vagy szubjektív értékítélettől. Arra törekedtünk, hogy jelentős teret nyújtsunk Erdély 1918-at követő geopolitikai helyzetének, valamint az 1918-1989 között végbement gazdaságtörténeti folyamatoknak. Ezek formálták a régió és a régió településeinek, kistájainak történelmi fejlődési pályáját, nagymértékben meghatározva ezek globális termelési és fogyasztói hálózatokba történő integrálását az 1989-es rendszerváltozás után.” (Benedek József, szerkesztő)

Adatok: 688 oldal, keménykötés

A kötet az Iskola Alapítvány Kiadó és a Kolozsvári Egyetemi Kiadó közös
gondozásában jelent meg.

Megvásárolható:
A Corvina könyvesboltokban
A Cărturești könyvesboltokban
A Gutenberg könyvesboltokban
Kolozsvár: Gaudeamus Könyvkereskedés, Idea Könyvtér
Magyarországon: A Libri és a Líra könyvesboltjaiban

Megvásárlom:


Könyvesbolt partnereink

Iskola Alapítvány