(Le)hallgatásra ítélve. Márton Áron püspök lehallgatási jegyzőkönyvei (1957-1960)

Szerkesztette: Denisa Bodeanu, Nagy Mihály Zoltán Megjelenés: 2019 A Denisa Bodeanu és Nagy Mihály Zoltán történészek által szerkesztett kötet Márton Áron egykori romai-katolikus püspök kihallgatási jegyzőkönyveiből közli a megfigyelés első négy évéből származó jelentéseket.
A román államvédelmi hatóságok idejekorán felismerték, hogy a Márton Áron püspök irodájában elrejtett lehallgató készülék(ek) segítségével nyert információk a leghatékonyabb hírszerzési források. A lehallgatási jegyzőkönyveken keresztül jobban megismerhetjük Márton Áron egyházpolitikai elképzeléseit, kapcsolati hálóját, az állammal szembeni passzív, de olykor ellenállásra buzdító egyházfőt, a püspöki aulán belüli személyes ellenéteteket, konfliktusokat, az egyházmegye és az egyházmegyei intézmények, vagy akár egyes plébániák működését, és nem utolsó sorban a romániai kisebbségellenes intézkedések miatt aggódó és azok ellen tiltakozó püspököt. Nincs tudomásunk arról, hogy Márton Áron ebben az időszakban naplót vezetett volna, így a lehallgatási iratok segítségével – ha nem is a legbelsőbb intim szférájába nyerünk betekintést, de – jobban megismerhetjük az adott korszakban felelős egyházi döntéshozó pozíciót betöltő személy érvelési logikáját, vívódásait, jellemét, helyzetfelismerő képességét.
Személyes tanúságtétele, a katolikus egyház, az erdélyi magyar kisebbség és az üldözöttek (zsidók, görög-katolikusok és mások) védelme érdekében kifejtett munkássága nem csak a katolikusok körében váltott ki elismerést, hanem a más vallásúak és a nem istenhívők körében is.

Adatai: 704 oldal, keménytábla.
A kötet az Iskola Alapítvány Kiadó, a Varadinum Alapítvány és a Lector Kiadó közös gondozásában jelent meg.

Megvásárolható:
A Corvina könyvesboltokban
A Gutenberg könyvesboltokban
Kolozsvár: Gaudeamus Könyvkereskedés, Idea Könyvtér
Marosvásárhely: Gemma Book Cafe
Magyarországon: A Libri és a Líra könyvesboltjaiban


Megvásárlom:


Könyvesbolt partnereink

Iskola Alapítvány