MÉDIA

Az elveszett kolozsvári Bánk bán – filmvetítés

Hírek - 27.04.2021

Idén ünnepeljük a magyar filmgyártás 120 éves évfordulóját, ebből az alkalomból a Filmtett Egyesület és az Iskola Alapítvány a Nemzeti Filmintézet – Filmarchívum támogatásával egy különleges filmtörténeti csemegével készült. A magyar film napján az első magyar történelmi film, a Kertész Mihály által 1914-ben rendezett kolozsvári Bánk bán forgatásáról mutatunk be egy 12 perces dokumentumfilmet.

1915. április 19-én a budapesti Royal Apolló Mozgó zsúfolásig telt termében került sor a Bánk bán filmváltozatának bemutatójára. Az első magyar történelmi film átütő sikerét egyedülálló filmes stáb garantálta: kellett a kolozsvári színházigazgató, Janovics Jenő eltökéltsége, aki a helyi Bánk bán kultusz egyik leglelkesebb éltetőjeként mindent megtett annak érdekében, hogy színvonalas, látványos film születhessen Katona József tragédiájából. Szükség volt Kertész Mihályra, az első egész estés magyar film rendezőjére, aki 1914-ben a Nordisk Filmgyárnál töltött tanulmányútja után tért vissza Magyarországra és rögtön elfogadta Janovics felkérését. Emellett szükség volt olyan elismert színészekre is, mint Jászai Mari és Szentgyörgyi István, valamint gróf Kornis Károlyra, aki szentbenedeki kastélyát gondolkodás nélkül felajánlotta forgatási helyszínként e nemes célra.

Dokumentumfilmünkből kiderül az is, hogyan fogadta a kritika a filmet, mikor tűnhettek el a film kópiái, a fennmaradt képanyag segítségével pedig a Bánk bán egy rövid jelenetét is rekonstruáljuk.

A film április 30-án, romániai idő szerint 16, magyarországi idő szerint 15 órától lesz megtekinthető. A megtekintő linkjét a bemutató előtt, a Facebook-oldalon meghirdetett esemény leírásában tesszük nyilvánossá.

Filmünk az Iskola Alapítvány 1000 év Erdélyben, 100 év Romániában programjának keretében valósult meg. Filmünket számos elveszett magyar némafilm beazonosítójának, a nemrég elhunyt Balogh Gyöngyi filmtörténésznek dedikáljuk.

Az esemény az alábbi linken érhető el:

https://www.facebook.com/events/3391255440974278