MÉDIA

Bihar megyében is elindult az Iskola Alapítvány oktatási programja

Hírek - 06.03.2021

Öt Bihar megyei településen, Berettyószéplakon, Élesden, Köröstárkányban, Belényesben és Bélfenyéren már elkezdődött a délutáni oktatási program, Örvénden pedig hamarosan elindul.

Immár 12 megyében és Bukarestben van jelen az Iskola Alapítvány délutáni oktatási programja, mondta pénteken Nagyváradon Nagy Zoltán, az alapítvány vezetője, aki Szabó Ödönnel, a Bihar megyei RMDSZ ügyvezető elnökével és Kéry Hajnal megyei főtanfelügyelővel közösen számolt be a programról és annak Bihar megyei indulásáról.

Bihar megyének három, szórványterülete is van, a Berettyó mentének egy része, a Sebes-Körös mente és a Fekete-Körös mente, tette hozzá az ügyvezető elnök, aki köszönetet mondott Kéry Hajnalnak és Tankó Zitának, az anyanyelvű elemi oktatásért felelős tanfelügyelőnek azért, mert az igények és lehetőségek felmérése után megteremtették az intézményes kereteket a program működéséhez.

A tapasztalatuk egyébként az, hogy a szülők mintegy 85 százaléka igényli a foglalkozásokat, mondta Nagy Zoltán. A családok több mint 63 százaléka magyar anyanyelvű, negyede vegyes házasságban él, mintegy öt százalékuk román anyanyelvű. Az alapítvány vezetője azt is elárulta: a délutáni oktatási programot igénybe vevő családok több mint fele él vegyes házasságban Bukarestben, de 40 százalék fölötti az ilyen családok aránya Temes, Hunyad és Fehér megyében is. Az alapítvány vezetője azt is közölte: ősztől a következő tanévben is tervezik a program folytatását, és remélhetőleg bővíteni is tudnak majd.

A teljes cikk a maszol.ro oldalon olvasható.