MÉDIA

Délutáni oktatás: iskola- és identitásmentés a szórványban

Hírek - 07.11.2019

Kezdetben Nagyenyeden, majd hamarosan a megye több településén is felismerték a délutáni oktatásban rejlő lehetőségeket, a szervezkedés és főképp a pénzügyi források megszerzése azonban közel 8 év kemény munkáját vette igénybe. Végül a Nemzeti Stratégiai Kutatóintézet, az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Márton Áron Szakkollégium), a Communitas Alapítvány, a Bethlen Gábor Alap, újabban pedig az Iskola Alapítvány támogatásának köszönhetően, sikerült lehívni és hosszabb távon biztosítani a program működtetéséhez szükséges anyagiakat.

Jelenleg 300 diák kedvezményezettje a példaértékű összefogásnak. Fehér megyében jelenleg tíz magyar iskola vesz részt a programban, összeállításunkban megismerhetik, hogyan és kik szervezték meg a délutáni oktatást Beth­lenszentmiklóson, Gyulafehérváron, Küküllőváron, Ma­gyar­lapádon, Magyar­péterfalván, Ma­rosújváron, Mi­riszlón, Nagy­enyeden, Szé­kely­kocsárdon és Va­jasdon.

A délutáni oktatás minden szempontból sikertörténet, kevés olyan program van, amelynek ennyire világos a célkitűzése, eredményei pedig nyilvánvalók és számokban, mutatókkal is lemérhetők. A szórványban, így Fehér megye településein is vitathatatlan szerepük van mind a magyar iskola, mind a magyar identitás megmentésében.

A teljes cikk a programhoz csatlakozott 10 Fehér megyei iskola helyzetképéről a http://szabadsag.ro/ oldalán olvasható.