MÉDIA

Erdélyi turnén a budapesti Bágyi Balázs New Quartet

Hírek - 22.10.2020

“Erdélyi turnén emlékezik a budapesti Bágyi Balázs New Quartet arra a jazztörténeti kuriózumra, hogy a Voice of America rádióadó legendás Jazz Hour című műsorában a magyarországi forradalom leverése után nem sokkal, 1956. november 23-án magyar jazz-zenészek kicsempészett felvételei kerültek adásba.” – olvashatjuk a maszol.ro Kicsempészett magyar jazzel tartotta a lelket az 1956-os ellenállókban az Amerika Hangja rádió című cikkében.

A felvételek a forradalom kitörése előtt nem sokkal készültek az Amerikai Egyesült Államok budapesti nagykövetségének közreműködésével egy helyi stúdióban, titokban, ugyanis ekkor az imperialista nyugat zenéjének titulált jazz Magyarországon tiltott volt. (…) Ezek a felvételek kikerültek Amerikába és a forradalom kitörése után szolidaritásból Willis Conover, aki a Voice of America szerkesztője volt, lejátszotta ezeknek a magyar muzsikusoknak a felvételeit.”

“Bágyi Balázs szerint a koncert „tisztelgés az akkori magyar muzsikusok emléke előtt, másrészt emlékállítás annak a hatalmas kuriózumnak, hogy 1956-ban magyar zenészeknek a játéka Amerikában megjelenhetett”. A dobos ugyanakkor úgy gondolja, hogy a jazz az improvizáció által a szabadság zenéje, ezért kapcsolható a forradalomhoz, a szabadságért való küzdelemhez.”

A program az Összetartozás Éve jegyében, a Bethlen Gábor Alap, a Nemzetpolitikai Államtitkárság és az Iskola Alapítvány támogatásában valósul meg.

 Olvassa el a teljes cikket a Maszol.ro oldalon.