MÉDIA

Hiánypótló önálló magyar iskola indítását tervezik Bánffyhunyadon

Hírek - 07.10.2019

Szamosújvári példára magyar oktatási intézmény létrehozását tervezik Kalotaszegen is – jelentette be Csoma Botond.

Mivel a Kolozs Megyei Képviselők Tanácsa napirendre tűzték a beiskolázási számokat is, azonban erről a sajtótájékoztató során nem kaptunk bővebb információt, rákérdeztünk az illetékeseknél, aki közül Csoma Botond mondta el: tárgyalnak róla, hogy pár éven belül önálló iskolát hoznak létre Kalotaszegen.

Iskola, óvoda és bölcsőde Kalotaszegen

Felmerült a lehetőség, hogy Bánffyhunyadon létre tudnának hozni egy önálló magyar iskolát, amibe beletartozna a bölcsőde, óvoda és iskola is– mondta el Csoma Botond a Transindexnek, a Megyei Képviselők Tanácsülését (MKT) követő sajtótájékoztató végén. A Kolozs Megye RMDSZ elnöke tanügyi tanácskozáson vett részt a napokban Bánffyhunyadon. Azt vitatták meg, melyek a szükséges lépései egy önálló oktatási intézmény létrehozásának.

„Van egy nagyon pozitív precedens Szamosújváron. Ott már létrejött egy különálló oktatási intézmény. Ezt próbáljuk elérni Bánffyhunyadon is. Csütörtökön ennek a mikéntjéről tanácskoztunk. Ha minden jól megy, akkor pár éven belül Kalotaszegen is önálló magyar oktatási intézmény jöhet létre” – jelentette be első alkalommal a sajtó számára Csoma.

A Kolozs megyei magyar iskolák helyzetéről és az Iskola Alapítvány által indított after school program példájáról a Transindex teljes cikkében olvashat tovább.