MÉDIA

Időutazás megsárgult újságokkal, folyóiratokkal: 19. és 20. századi sajtótermékek, könyvkülönlegességek lapozhatók a Digitékában

Hírek - 09.03.2020

A nagyközönség számára is elérhető a 19. század második felében és a 20. században megjelent erdélyi újságokat, folyóiratokat tartalmazó, ingyenes Digitéka adatbázis. A digitális tudománytár anyagának összegyűjtéséről, a honlap tartalmáról és bővítéséről Ferenczi Szilárd kolozsvári történész, a munkálatok irányítója beszélt a Krónikának.

Mintegy 750 ezer oldalon böngészhető az erdélyi digitális tudománytár, a Digitéka, amelynek célja hozzáférhetővé tenni a nagyközönség számára is a 19. és 20. századi erdélyi magyar sajtótermékeket és könyvkülönlegességeket. A Digitéka.ro ingyenesen megtekinthető honlapon olyan régi sajtótermékek is böngészhetők, mint az 1867-ben Kolozsváron indult Magyar Polgár vagy az 1880-ban alapított Ellenzék című hetilap, de a huszadik századi sajtó termékei is olvashatóak: a Keleti Ujság, a Vasárnapi Ujság, a Hölgyfutár, a Dolgozó Nő, a Székely Ujság, az Igaz Szó, a Tett, a Művelődés, a Korunk stb.

Teljes közlemény a Kronika napilap online felületén.