MÉDIA

Iskolabusz-hálózatot indít az Iskola Alapítvány és a Rákóczi Szövetség Erdély tizenegy megyéjében

Hírek - 27.02.2023

Partnerségben a Rákóczi Szövetséggel, az Iskola Alapítvány az erdélyi szórványközösségeket szolgáló iskolabusz-hálózatot hoz létre és működtet 2023 szeptemberétől a magyar kormány támogatásával. Az iskolabusz-program elsődleges célja, hogy segítsünk a szórványban élő magyar családok gyerekeinek ingyenes szállítast biztosítani a legközelebbi anyanyelvű oktatást nyújtó iskolába.

2021-ben a budapesti székhelyű Rákóczi Szövetség tavasszal elindított egy Felvidékre, Erdélyre és Kárpátaljára vonatkozó kutatást, amelyben azt vizsgálták, hol lenne érdemes az iskolabusz eszközével a magyar iskolaválasztás segítéséhez hozzájárulni. A kutatásból az derült ki, hogy számos olyan település van a szórványvidékeken, ahol a szülők a saját hibájukon kívül nem tudják gyermeküket az esetleg több tíz kilométerre lévő magyar iskolába eljuttatni, ezért 2022 szeptemberében Felvidéken kísérleti jelleggel a szórványban és a nyelvhatáron működő 15 iskolát 16 iskolabusszal láttak el. Az eredmények biztatóak: mintegy 30 százalékkal nőtt azoknak a gyerekeknek a száma, akik az iskolabusszal ellátott magyar nyelvű tanintézményekbe iratkoztak.

Erdélyre vonatkozóan a 2012-2022 közötti időszak statisztikai adataira támaszkodva elmondható, hogy mind az alapfokú, mint a középfokú oktatásban magyarul tanulók létszáma csökkent, ezért az iskolabusz-program ennek a tendenciának a visszafordításában segítene.

Az erdélyi iskolabusz-program keretében a buszok 11 megyében (Arad, Beszterce-Naszód, Bihar, Brassó, Fehér, Hunyad, Kolozs, Máramaros, Maros, Szeben és Temes megyékben) mintegy 500, elemista oktatásban résztvevő diákot szállítanának, több mint 100 településről 34 általános iskolába.

A programban résztvevő tanintézmények és az érintett települések listája megtekinthető az alábbi táblázatban.

Loader Loading…
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Letöltés [129.47 KB]