MÉDIA

Jövő szombaton mutatják be a Magyarok Romániában befejező részét

Hírek - 09.04.2020

Április 18-án debütál a Magyarok Romániában – 100 év történelem dokumentumfilm-sorozat nyolcadik és egyben utolsó epizódja. A sorozat a trianoni békeszerződéstől napjainkig mutatja be az erdélyi magyarság kisebbségi létének történetét. A befejező rész az 1989-es rendszerváltás utáni korszakra fókuszál.

A Ceaușescu-diktatúra bukása után a magyar nyelvű oktatásért, az államosított javak visszaszolgáltatásáért, az anyanyelvhasználatért, az autonómiáért folyó küzdelmek bebizonyították, hogy a romániai államépítés szempontjából „a magyar kérdés” továbbra is állambiztonsági kérdés maradt.  A demokráciában sem egyértelmű, hogy milyen jogok illetik meg a kisebbségeket. Hogyan lehet ebből kilépni, milyen lehetséges utak rajzolódnak ki az erdélyi magyarság számára? – erre válaszolnak a szakemberek a dokumentumfilm-sorozat utolsó részében.

Az Iskola Alapítvány megbízásából és Bárdi Nándor történész szakmai irányítása alatt mintegy 90 történésszel és szakemberrel készült nagyszabású interjúkból rajzolódik ki az a freskó, amely bemutatja az erdélyi magyarság történelmének utóbbi száz évét. A 200 órányi filmezett nyersanyag, a romániai és magyarországi film- és fotóarchívumok szalagtárából összegyűjtött illusztrációk segítségével, a készítők két éves munkájának eredményeként a sorozat átfogó képet nyújt az eltelt száz évről.

A teljes cikket olvassa el az RMDSZ.ro-n!