MÉDIA

Két év magyar könyvtermését szemlézik: megtartják a 10. Kolozsvári Ünnepi Könyvhetet

Hírek - 12.05.2021

Kolozsváron gyűl össze a kortárs magyar irodalmi fősodor.

Az aktuális járványügyi előírások betartásával megszervezik a 10. Kolozsvári Ünnepi Könyvhetet Kolozsváron június 3. és 6. között, amely a kimaradt év miatt most két év könyvtermését szemlézi.

A könyvhétre 25 kiadó jelentkezett be, több mint 80 szerzőre és több mint 70 programra számítanak.

A program várhatóan május végére készül el, de néhány eseményről és a meghívottak zöméről már most beszéltek a szervezők. H. Szabó Gyula, a Romániai Magyar Könyves Céh alelnöke a műfordítók tanácskozását emelte ki, valamint a Kuncz Aladár halálának 90. évfordulója emlékére szervezett konferenciát, amelyen Juhász Andrea, Boka László és Filep Tamás Gusztáv irodalomtörténészek vesznek részt. A nemrég felújított ferences refektóriumban mutatják be Csaba testvér füveskönyvét, emellett többek között Szilágyi István Messze túl a láthatáron című regényét, Király László Napraforgó című műfordításkötetét is megismertetik a közönséggel. Az erdélyi meghívottak között ott lesz Tamás Dénes, Zsidó Ferenc, Király László, László Noémi, Balázs Imre József és a fiatal erdélyi költők antológiájának, a Címtelen földnek a szerzői is bemutatkoznak, sorolta Karácsonyi Zsolt, az Erdélyi Magyar Írók Ligájának elnöke, aki kiemelte, beszélgetést szerveznek L. Simon Lászlóval is, aki fideszes politikai pályája mellett József Attila-díjas költő, író.

A további magyarországi meghívottakról Kinizsi Zoltán, az Iskola Alapítvány munkatársa beszélt, mint mondta, a cél az volt, hogy ma élő „mainstream” magyar szerzők közül minél többet Kolozsvárra csábítsanak. A rendezvény díszvendége a nemrég Libri-díjjal kitüntetett, 75 éves Bereményi Géza, aki író-olvasó találkozója és könyvbemutatója mellett Eldorádó című 1988-as filmjének vetítése után is beszélget az érdeklődőkkel. Jelen lesz Hajnali láz című filmjével Gárdos Péter, továbbá Závada Pál, Nádasdy Ádám, Nyáry Krisztián, Cserna Szabó András, Fábián Janka, Durica Katarina, Kepes András, Szederkényi Olga, Bene Zoltán, Száraz Miklós György, Tisza Kata és a gyermekkönyv-szerzők közül Molnár Krisztina Rita, Berg Judit, illetve Dániel András, a Kufli-könyvek írója. A meghívottak listája a szervezők reményei szerint még bővül, tette hozzá Kinizsi Zoltán.

A teljes cikk megtalálható a maszol.ro oldalon.