MÉDIA

Korniss Péter a Szépművészeti Múzeumnak ajándékozta archívumát

Hírek - 09.12.2020

Az egyik legismertebb magyar fotográfus, Korniss Péter több mint harmincezer darab, az egész eddigi életművét átfogó, jól kutathatóan rendszerezett felvételt ajándékozott a múzeumnak. Fotóit a Szépművészeti Múzeum tagintézményeként működő Közép-európai Művészettörténeti Kutatóintézetben, Korniss Péter-archívumként helyezik el. Az ajándékozást a művész munkásságát elismerő Kriterion-koszorú átadását követően jelentették be.

Az ajándékozás bejelentésére azon a szűk körű ünnepi eseményen került sor, amelyen Korniss Péter átvette a Kriterion-koszorút, mellyel a csíkszeredai Kriterion Alapítvány alapító elnöke, Domokos Géza kezdeményezésére, 1996-tól jutalmazza azokat a személyiségeket, akik Erdély hírét vitték a nagyvilágba, és munkásságukkal Európa és a világ szellemi áramlataiba kapcsolták az erdélyi magyarság szellemi értékeit. Az elismerést Barabási Albert-László, úgyszintén Kriterion-koszorús, világhírű kutató adta át a művésznek.

A csíkszeredai Bookart Kiadó és a kolozsvári Iskola Alapítvány Kiadó a díjátadáshoz kapcsolódóan jelentette meg Korniss Péter Fotográfiák 1959–2017 című fotóalbumát.

A teljes cikk a magyarnemzet.hu oldalon olvasható.