MÉDIA

Megnyílt Csíkszeredában az egyetlen „állva maradt” erdélyi magyar könyvvásár

Hírek - 26.09.2020

A budapesti és a kolozsvári Ünnepi Könyvhét elmaradása, valamint a Marosvásárhelyi Nemzetközi Könyvvásár bizonytalan idei megrendezése miatt az „egyetlen állva maradt” könyves eseménynek nevezték a Csíkszeredai Könyvvásárt a rendezvény megnyitóján felszólalók csütörtökön. Vasárnapig várják az olvasás szerelmeseit az Erőss Zsolt Aréna pavilonjaiban.

A sepsiszentgyörgyi Folker Zenekar szabadtéri gyermekkoncertjével kezdődött csütörtök délután az ötödik alkalommal megszervezett Csíkszeredai Könyvvásár, majd a hivatalos megnyitó előtt bemutatták a száz kötetesre tervezett Székely Könyvtár sorozat új köteteit. A megnyitót követően Kürti Andrea illusztrátor munkáinak tárlata nyílt meg. A kiállításon László Noémi Műrepülés című kötetének illusztrációit tekinthette meg a közönség. A könyvvásár első napját Bogdán Zsolt színművész Bartis Attila novelláin alapuló egyszemélyes produkciója zárta – olvashatjuk a Maszol.ro honlapján megjelent beszámolóban.

A rendezvényre tizenkilenc hazai kiadó érkezett kiadványaival. A megnyitón Kelemen Hunor RMDSZ-elnök mellett Ráduly Róbert Kálmán, Csíkszereda polgármestere házigazdaként köszöntötte a jelenlévőket, ugyanakkor Tóth László, Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusának vezetője.

Tóth László a digitalizálódó világban a nyomtatott könyv és a klasszikus olvasás fontosságára hívta fel a résztvevők figyelmét, Kelemen Hunor szerint merész, de jó döntés volt megszervezni a könyvvásárt, ezúttal a Csíkszeredai Könyvvásár az erdélyi könyv ünnepe lehet – fogalmazott a főszervező polgármesteri hivatal nevében Ráduly Róbert Kálmán. A Székelyhon.ro oldalán megjelent cikk itt olvasható.

A vasárnapig tartó Csíkszeredai Könyvvásár részletes programja megtalálható az esemény Facebook-oldalán.