MÉDIA

Sepsiszentgyörgyre érkezett az Elmúlt jelen, a rendszerváltást bemutató kiállítás

Hírek - 22.06.2021

Megérkezett Sepsiszentgyörgyre az Elmúlt jelen című vándorkiállítás, amely a romániai magyar közösség történetének három jelentős fejezetét, a kommunizmust, az 1989-es forradalmat és az azután következő rendszerváltás évét mutatja be a mindennapi ember szempontjából.

A sepsiszentgyörgyi kiállítást megnyitó Nagy Zoltán Levente, az Eurotrans Alapítvány elnöke felidézte, hogy a projektet a forradalom és rendszerváltás évfordulóján indították, de nem akartak egy újabb konferenciát vagy történelmi kerekasztalt szervezni, ezért inkább egy közérthető, vizuálisan erős projekt született, amelynek egyik része a www.elmultjelen.ro weboldal és hozzá tartozó Facebook-oldal, a másik az utazó kiállítás és mindennek összefoglalójaként a kötet.

Miklósi Dénes vizuális művész, a kiállítás kurátora rámutatott: a romániai rendszerváltás kapcsán leginkább az 1989-es decemberi forradalmat szokás emlegetni, holott a forradalmi eseményeket megelőző és az azt követő időszakok egyaránt mérvadóak voltak a romániai magyarok szempontjából. A projekt címét Lőrincz József politológus ihlette, aki egyik könyvében említi, hogy 1989–1990 még nem a múlt, hanem „egy olyan jelen, ami elmúlt.”

A szervezők hangsúlyozták, hogy az Elmúlt jelen projekt Magyarország Kormányának támogatásával vált valóra. A sepsiszentgyörgyi kiállítás augusztus 8-ig látogatható a Magma Kortárs Művészeti Kiállítótérben, ahol a kötet is megvásárolható stílusosan 89,90 lejért.

A teljes beszámoló a maszol.ro oldalon olvasható.