MÉDIA

A Szent László örökség-út a Kárpát-medencei magyarokat köti össze

Rólunk írták - 17.08.2017

„Egy olyan személyiséget kerestünk, aki össze tud minket fogni, és akinek a neve hallatán mindenkinek mi, Kárpát-medencei magyarok jutunk eszébe” – jelentette ki Hegedüs Csilla.

Az RMDSZ kultúráért felelős ügyvezető alelnöke augusztus 17-én, csütörtökön a Kolozsvári Magyar Napok keretén belül a Szent László örökségút projektet és annak útvonalát ismertette. A „Járjuk végig a Szent László örökség-utat” című projektbemutatón Kádár Magor és Benedek István a települések márkázásának lehetőségeiről, az útvonal turisztikai jellemzőiről, Újvári Dorottya pedig az örökségvédelmi értékekről beszélt.

„Az a célunk hogy Szent László nevét felhasználva tudjuk bemutatni értékeinket, de ugyanakkor ez az örökség hasznos is legyen a Kárpát-medencei magyaroknak. A kezdeményezés fontos pontja az örökség-út mentén kialakuló szolgáltatások működtetése, amelyek munkahelyeket teremtenek és piacot a helyi termékeknek. Október 13-án indítjuk el a körutat, várhatóan Erdélyben is lesz egy megnyitó Nagyváradon”– nyomatékosított Hegedüs Csilla, az RMDSZ kultúráért felelős ügyvezető alelnöke.

A kezdeményezésnek, amely januárban indult az a célja, hogy Szent László történeti és kulturális hagyatékának felhasználásával, kialakuljon a Kárpát-medencei magyarságot összekötő örökség-útvonal. Első lépésként az örökségútvonal összesen 44 Észak-magyarországi és erdélyi helyszínt foglal magába, ahol a legendát megjelenítő falképek, mondavilág vagy településnév kötődik Szent Lászlóhoz.  Az útvonal bemutatja, hogy az épített örökség, a mondavilág, a természeti értékek mit őriztek meg Szent László örökségéből. A projekt egyik fő célja az együttműködés megteremtése és fejlesztése, az összetartozás érzésének kialakítása a Kárpát-medence magyar nyelvterületein levő települések között, hogy ezek a helyszínek együtt, közösen vonzzák a turistákat, akár új célcsoportokat is.

A 44 település kiválasztásakor a legkiemelkedőbb Szent Lászlóhoz kötődő értékeket-emlékeket vettük figyelembe, olyan megmaradt örökségeket, amelyeket ma egy úthálózatba is lehet fonni így végigkövethető a lovagkirály életútja és szemlélteti miként maradt meg napjainkban hagyatéka” –mondta Újvári Dorottya, a Kultúráért Felelős Főosztály munkatársa.

„Számunkra azért izgalmas ez a projekt, mert sokkal több minden van benne, mint amire elsőre gondolni lehet, a legendán és a kultuszon kívül, ami igazán érdekessé teszi ezt az, hogy az egy olyan turisztikai kezdeményezés, amellyel egy picit ki szeretnénk lépni az erdélyi hagyományos turisztikai prezentációkból, és részletesen, helyieknek és a turistáknak lehetőségeket kínálva szeretnénk bemutatni ezeket a településeket” – hangsúlyozta Kádár Magor, a projekt kommunikációs vezetője.

„A helyi közösség körében kell elkezdeni a tudatosítást a helyi értékekkel és a kultusz megélésével kapcsolatban annak érdekében, hogy fenntartható turisztikai potenciált lehessen kialakítani a helyi közösséggel együtt – mondta Benedek István, a projekt kommunikációs csapatának munkatársa.

A projektet az Iskola Alapítvány vezeti az RMDSZ kulturális főosztályának szakmai irányításával, a költségeket magyarországi kormányzati forrásokból, illetve erdélyi és magyarországi önkormányzati forrásokból fedezikA Szent László örökség-utat a jövőben EU-s forrásokból kiterjesztik a teljes Kárpát-medencére.

(Forrás: rmdsz.ro)