PROGRAMOK

DIGITÉKA

Az Erdélyi Digitális Tudástár az Iskola Alapítvány által 2018-ban indított és 2021 év végén lezárult „1000 év Erdélyben – 100 év Romániában” program része. Az Erdélytörténeti virtuális könyvtár szerepét felvállaló és ennek szellemében gyarapodó gyűjtemény 2018 őszétől a http://digiteka.ro/ honlapon érhető el. A program első két évében a honlapon böngészhető állomány főként digitalizált erdélyi magyar sajtótermékeket, szkennelt könyveket és egy térkép-adatbázist tartalmazott, 2021 folyamán viszont megjelentek új kategóriák, és párhuzamosan a már létezők is gyarapodtak. Az Iskola Alapítvány a honlap teljes tartalmát a romániai magyar tudományosság szolgálatába állítja, szabad felhasználással, illetve az életútinterjúk esetében lekéréssel.

2021 folyamán a sajtógyűjtemény főként kolozsvári napilapokkal, valamint 19. és 20. századi szépirodalmi és tudományos folyóiratokkal bővült. Ezzel mintegy 61 sajtótermék digitális másolatát tároljuk a honlapon, a külső hivatkozások alcsoportban pedig számos olyan erdélyi periodika elérhetőségét gyűjtöttük egy helyre, amelyek ingyenes online gyűjteményekben pillanatnyilag megtalálhatóak. A következő években a már feltöltött egyes sorozatok hiányzó lapszámainak pótlására kerül sor, illetve új címek is felkerülnek, a frissítésekről az Alapítvány saját facebook-oldalán értesíti a közönséget. A honlapon elérhető könyvgyűjtemény immár 250-nél több címet tartalmaz, a külső hivatkozásokban ennél több és állandóan gyarapodó címgyűjtemény érhető el, tematikus gyűjtésben.

Az Erdélyi Digitális Tudástár felületén a szöveges anyagok mellett egy szabadon hozzáférhető, Erdély 17. század végi állapotait ábrázoló digitális térképgyűjteményt is tárolunk (Mappæ Comitatuum Transylvaniæ). Ugyanitt külső hivatkozásban felkereshetőek a más online gyűjtőhelyeken megtalálható erdélyi, partiumi és bánsági digitalizált térképek. A Térkép kategória rendszeresen újabb címekkel egészül ki a Külső hivatkozások alcsoportban.

Új kategóriát képeznek a repertóriumok, és itt egyelőre tíz erdélyi/romániai magyar folyóirat teljes vagy részleges tartalmi irodalomjegyzéke elérhető, amelyekben tulajdonnévre és évszámra, máshol tárgyszavakra is szűkíthető böngészéssel vagy kereséssel tájékozódhat a felhasználó. Az aloldalon külső hivatkozásként szerepelnek a más online gyűjteményekben található, erdélyi anyagokat is tartalmazó publikációk repertóriumai, ez a címsor is állandóan bővül.

Adatbázisok is épülnek a Digitékán. 2021 folyamán felkerült A romániai magyar társadalomtörténeti irodalom bibliográfiája 1947 és 2018 között, amelyben a magyar nyelven és Romániára vonatkozóan megjelent társadalomtörténeti cikkek irodalomjegyzéke böngészhető év, szerző, név, tárgyszó, földrajzi- és intézménynév szerint.

A digitális szövegtárak gyűjtőhelye egy újabb kategória, mely 2021-ben létesült. Ide olyan tematikus gyűjtemények kerültek fel, szám szerint tizenöt, amelyeket egy-egy kutatási terület elméleti szakemberei (történészek, szociológusok) állítottak össze, és tartalmazzák az illető tárgykörben nyomtatásban megjelent tudományos szövegeket, kutatási eredményeket.

A Film kategóriában a Digitékán megtekinthető Az elveszett kolozsvári Bánk Bán c. dokumentumfilm Zágoni Bálint rendezésében, továbbá a külső hivatkozások között két némafilmrekonstrukció az egykori kolozsvári filmgyár alkotásai közül, valamint a Sárga csikó nyomában c. dokumentumfilm is, hasonlóan Zágoni Bálinttól. Az aloldal tartalmazza az Iskola Alapítvány és a Filmtett Egyesület közös gondozásában megjelent A mozisátortól a tévétoronyig. Fejezetek a romániai magyar filmezés, televíziózás és mozizás történetéből c. kötet videójegyzékét is, tehát azokat a mozgóképi tartalmakat, amelyek a könyv lábjegyzeteiben link gyanánt hivatkozva vannak.

A Jakabffy Elemér Alapítvány Kortörténeti Gyűjteménye az Iskola Alapítvány támogatásával erdélyi magyar életútinterjú adatbázis építésébe kezdett, kutatási céllal. A program elsősorban olyan életpályákat dokumentál (azonos kérdéssorral), amelyek a helyi magyar közösségek önszerveződésének története szempontjából lehetnek fontosak. Az életútinterjúknak mindössze a listája elérhető a honlapon, kizárólag kutatási célra használhatók (a tervek szerint olvasószerkesztve, tárgyszavazva), az érdeklődők pedig lekérhetik a program szakmai felelősének hozzájárulásával.

A tartalmi gyarapodás mellett a honlapon a kereső funkció is hatékonyabbá vált, és a Digitéka 2021. december másodikától jelentősen javult keresőmotorral várja a felhasználókat, amely nem pusztán gyors, hanem találati szövegkörnyezetet is mutat, ráadásul az “Összetett keresés”-ben a keresési igényekre tovább finomítható. Egyelőre mindössze két szűrés áll rendelkezésre (évkörök, publikáció típusa), idővel viszont újabb szűkítési lehetőségek válnak elérhetővé.

A Digitéka-program viszont mindazon túl, hogy az erdélyi magyar emlékezet digitális rekonstrukciójára vállalkozik, lényeges értékmentési feladatot is ellát, és korántsem puszta gyűjtőhely, hanem egyszersmind sajtótörténeti kutatási segédeszköz is, mivel felületén a tárolt és linkelt sajtótermékek mellett rövid laptörténet olvasható, a bővebb tájékoztatás jegyében esetenként külső hivatkozás vezet egy megbízható online forráshoz, ahol bővebb laptörténet érhető el és/vagy repertórium áll rendelkezésre.

Rendkívül fontos számunkra a romániai magyarság emlékezetének ily formában rögzített megőrzése, szabadon hozzáférhetővé tétele és továbbörökítése.