MÉDIA

Erdély ábrázolása egy kötetben – Szalai Béla könyvét, az Iconographia locorum Transsylvaniaet mutatták be Kolozsváron

Rólunk írták - 17.10.2018

Az RMDSZ 1000 év Erdélyben, 100 év Romániában című programsorozata részeként mutatták be Szalai Béla Iconographia locorum Transsylvaniae című kötetét október 9-én Kolozsváron.

Az Erdélyi Múzeum-Egyesület székházában szervezett könyvbemutatón részt vett Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke, Monok István, a Magyar Tudományos Akadémia Könyvtár és Információs Központjának főigazgatója és Keszeg Vilmos, az Erdélyi Múzeum-Egyesület elnöke, aki az est házigazdája volt.

Tamás Sándor, a kötet méltatójaként rámutatott: „a vállalt cél Erdély képi megjelenésének kutatása, feldolgozása és a közönséggel való megismertetése. Meggyőződésünk, hogy szülőföldünk iránti szeretetünk megnyilvánulásának egyik módja, ha Erdély korabeli leírásait, képi megjelenéseit mi magunk is ismerjük és megismertetjük más nemzetek fiaival is. Ez 2018-ban különösen fontos, amikor mi, erdélyi magyarok az 1000 év Erdélyben, 100 év Romániában programmal mutatjuk be, hogy az elmúlt ezer esztendő alatt hogyan járultunk hozzá Erdély és az ország építéséhez.”

A kötet Erdély településeit jeleníti meg, számos látképet, térképet, rajzot, festményt, adománylevelet, emlékérmet, emléklapot, céhlevelet összegyűjtve, rendszerezve és magyarázva a kezdetektől 1800-ig.

A kötetben nemcsak Kolozsvár – Erdély fővárosa, Nagyvárad – Erdély kapuja, Temesvár –Bánság hadszíntere, Nagyszeben – a Gubernium egyik székhelye, hanem összesen 65 helység és katonai jelentőségű külterületi hely 640 felkutatott és részletesen leírt ábrázolása jelenik meg közel 550 képpel ábrázolva. A szervezők elmondása szerint, ez az első alkalom, hogy ilyen pontossággal és ilyen nagyságrendben jelenik meg a mai Erdély településeinek képi ábrázolása.

„Apám tanított arra, hogy Erdélyt szeretni és becsülni kell, hisz felülmúlhatatlan értékei vannak. Amikor ezt a könyvet megírtam, végig erre gondoltam. Ebben a könyvben benne van az apám és az Erdély iránti szeretetem egyaránt” – mondta a szerző, Szalai Béla.

A kötetet kiadását az Iskola Alapítvány támogatta. Az RMDSZ 1000 év Erdélyben, 100 év Romániában című programsorozatáról bővebben ITT olvashat.

(Forrás: ezer100.ro)