MÉDIA

Kulturális-oktatási központokat épít az Iskola Alapítvány

Rólunk írták - 15.01.2019

2018-ban a magyar kormány két erdélyi nagyvárosban, Kolozsváron és Nagyváradon támogatta az Iskola Alapítvány ingatlanberuházását 4,082 milliárd forint értékben – olvasható az RMDSZ hétfői hírlevelében.

Az Iskola Alapítvány Kolozsváron a Minerva Egyesület Brassai Sámuel utca 5. szám és a Dávid Ferenc utca 4. szám alatti, 1 320 négyzetméter területű telkét és a rajta álló öt, részben lelakott, részben pedig romos épületingatlant vásárolta meg 2018 elején.

Az Iskola Alapítvány célja a visszaszolgáltatott közösségi ingatlanvagyon hasznosítása. Az épületekben erdélyi jelentőségű művelődési és tudományos központot hoz létre, amelyekben a tervek szerint olyan közösségi terek kapnak helyet, amelyek az erdélyi és a kolozsvári magyar tudományos és kulturális jelenlét erősítéséhez hozzájárulnak. Terveik között az egykori Minerva rehabilitált és megnövelt lakfelületű ingatlanjaiban olyan kulturális funkciók létrehozása szerepel, mint például kortárs képzőművészeti kiállítótér, műterem, vendégszobák, archívum, alternatív oktatási helyszín, kávézó, irodák és konferencia-rendezvényterem. A kolozsvári projekt költségvetése 1,612 milliárd forint. Nagyvárad belvárosában az utolsó eladó szecessziós palota, az 1911 és 1913 között épült Sonnenfeld-ingatlan tulajdonjogát szerezte meg az Alapítvány 2018 decemberében. A magyar épített örökség szerves részét képező ingatlan egy 2 283 négyzetméteres telken, összességében több szinten közel 5 500 négyzetméter bruttó összfelülettel rendelkezik. Terveik szerint egy önálló, a teljes közösséget összefogó, egységes kulturális civil teret hoznának létre, amelyben a már ott működő Szigligeti Színház és a hozzá tartozó intézmények mellett könyvtár, előadótermek, kiállítótér, pedagógusi és kulturális egyesületi irodák kapnak helyet. A Nagyváradon megvalósuló Magyar Ház biztosítja a működéshez szükséges stabilitást a helyi magyar kulturális szervezetek számára. A nagyváradi program költségvetése 2,47 milliárd forint. Nagy Zoltán Levente, az Iskola Alapítvány elnöke elmondta, a két program megvalósulása jelentősen hozzájárul az erdélyi magyar kulturális élet fenntartásához, fejlődési lehetőséget biztosít sokak számára. „A magyar kormány támogatása révén két olyan erdélyi nagyvárosban sikerül kulturális központot nyitnunk, amelyek a történelem során az erdélyi kultúra fellegvárának számítottak. Ezt az örökséget visszük tovább, valósítjuk meg és hagyjuk hátra a jövő nemzedéknek” – hangsúlyozta az Alapítvány elnöke.

(Forrás: maszol.ro)